Contact

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is systemisch werk?

Systemisch werk is een werkvorm waarbij niet alleen de mens zelf, maar het totale systeem waarbinnen iemand functioneert in ogenschouw genomen wordt. We hebben het hier altijd over sociale systemen, zoals bijvoorbeeld een familie, een organisatie, een vereniging, een maatschappij enzovoort.

Alle sociale systemen blijken aan een aantal wetmatigheden te moeten voldoen, zoals een juiste ordening, om goed te kunnen functioneren. Als er ergens in een systeem (bijv. een familie) een disbalans is ontstaan, kan dat zijn uitwerking hebben op verschillende individuen binnen dat systeem. Zo kan een depressie of iemands onvermogen om een goede relatie op te bouwen, mogelijk een oorzaak hebben in iets dat al veel eerder bij voorouders is ontstaan. Omdat dit bijna altijd onbewust is, zijn er interventies nodig (bijvoorbeeld door middel van een opstelling) om de balans weer te herstellen.

Is er verschil tussen systemisch werk en een opstelling?

Systemisch werk is een benadering en een zienswijze: het kijkt op een bepaalde manier naar sociale systemen (een familie, een organisatie, een maatschappij). 
Uit die manier van kijken zijn een aantal wetmatigheden (her-)ontdekt waaraan die systemen dienen te voldoen om goed te kunnen functioneren. Wanneer er een verstoring opgetreden is binnen die wetmatigheden kan zich dat uiten in belastende symptomen, die belastende patronen binnen een sociaal systeem kunnen veroorzaken.
Zo kunnen gebeurtenissen binnen een familie van generaties lang terug, bijvoorbeeld oorlogsmisdaden, misbruik, criminaliteit, uitbuiting, abortus, echtscheiding, enzovoort, vaak volledig onbewust in de familie blijven doorwerken en zijn er patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden.

Een familieopstelling is een hele praktische werkvorm waarin die belastende patronen zichtbaar kunnen worden, waardoor het voor de cliënt mogelijk is om zich daarvan vrij te maken.
Je zou het verschil tussen systemisch werk en familieopstellingen kunnen vergelijken met het verschil tussen psychologie en psychotherapie;
Psychologie is de studie die gaat over geest, gedrag en mensen: over wie we zijn, hoe we denken en voelen en waarom wij bepaalde beslissingen wel of niet nemen.
Psychotherapie is een werkvorm waarin er met cliënten gewerkt wordt om hen te helpen met het oplossen of kunnen hanteren van hun problemen.

Hoe werkt een familieopstelling?

Een opstelling is een zeer concrete werkvorm. Het feit dat niemand precies weet hoe een opstelling nu eigenlijk werkt, dat niemand weet hoe het mogelijk is dat een representant in een opstelling (bijna als vanzelf) bewogen wordt en nauwkeurige informatie heeft over de persoon die gerepresenteerd wordt, maakt het niet minder concreet. Het is moeilijk uit te leggen wat het precies is en daarmee hebben sommige mensen misschien de neiging om te denken dat het zweverig is, maar iedereen die erbij aanwezig is ervaart hoe duidelijk en ‘aards’ een familieopstelling in zijn werk gaat. 

En al is het moeilijk te verklaren hoe een familieopstelling werkt, gelukkig hoeven we ook niet te weten waarom het werkt om er mee te kunnen werken. Vergelijk het maar met zwaartekracht of electriciteit. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het werkt of wat dat precies is, maar desondanks kunnen we het zeer goed waarnemen én ermee werken en het toepassen.

Hoeveel familieopstellingen heb ik nodig?

Zo gemiddeld hebben de meeste mensen genoeg aan één tot drie opstellingen (in totaal), maar er zijn ook wel uitschieters. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe ‘belast’ je bent, hoeveel trauma’s je hebt opgelopen in het leven.

Over het algemeen brengt één opstelling al aardig wat inzicht en beweging teweeg bij je, en dat heeft tijd nodig om te bezinken.

Een opstelling brengt ook vaak een proces op gang, en dat proces heeft ook zijn eigen tijd nodig. Te snel een opstelling erna doen zou dat proces kunnen verstoren. Wanneer na verloop van tijd het proces lijkt te blokkeren, is het misschien de juiste tijd om weer een opstelling te doen.

Mag mijn familie erbij aanwezig zijn?

Er is niets op tegen om samen met een familielid te komen naar een familieopstelling. Het kan juist heel steunend zijn en verhelderd werken om de opstelling van, en met elkaar, mee te maken. Als je samen met een familielid komt, kunnen beiden (indien gewenst) een eigen opstelling krijgen, wat nog meer inzicht in de familie-dynamieken kan geven.
Echter, of het goed is voor je om samen met je moeder, vader, partner, zus, broer, tante etc. te komen, is helemaal afhankelijk van de band die er tussen jullie beiden is. Wat belangrijk is, en een leidraad kan zijn, is of de aanwezigheid van de ander ontspannend, of juist verkrampend werkt. Het is namelijk van belang dat je alles kan uiten dat geuit wil worden, en dat de ander daarin geen belemmering vormt. Je kunt dit dan ook altijd zelf het beste navoelen en beslissen.

Wat is Intermittent Living?

Intermittent Living is het concept wat de basisprincipes van de klinische psycho neuro immunologie omzet naar actie. Het concept is gebaseerd op de wetenschap achter de werking van hormetische prikkels, zoals kortdurende extreme koude, therapeutische hypercapnia (CO2-therapie), medicinale hypoxie (lage O2-therapie), sauna, intermittent fasting en intermittent drinking. Daarnaast worden combinaties van secundaire plantenstoffen gebruikt om de hormetische prikkels optimaler te laten werken.

Voor wie is Intermittent Living?

Voor iedereen die bereid is zelf aan zijn gezondheid te werken en resultaten wil behalen op korte en lange termijn. Onthoud hierbij dat je alle hulpbronnen om die beste versie van jezelf te worden, in je hebt, maar je ze mogelijk wel opnieuw zal moeten ontwaken. Intermittent living helpt je hierbij.

Is Intermittent Living wel gezond?

Intermittent living is het opnieuw creëren van omstandigheden die we altijd gekend hebben doorheen de evolutie en omstandigheden die ons sterker gemaakt hebben. Gedurende de evolutie hebben we niet alleen geleerd om stress prikkels zoals koude, hitte, honger, dorst,… het hoofd te bieden. Ons systeem bleek zelfs in staat mechanismen te ontwikkelen die deze prikkels in hun voordeel konden gebruiken. Kortom: van een nadeel een voordeel maken. What doesn’t killed us, made us stronger. Intussen zijn deze mechanismen ook uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd en kunnen we ze dus zonder gevaar inzetten als gezondheidsbevorderende tools.

Stress is toch niet goed voor mij? Hoe kan Intermittent Living mij dan beter maken?

Het begrip “stress” neemt in het denken over gezondheid en ziekte een centrale plaats in, maar wat is stress eigenlijk? Het Engelse woord “stress” betekent letterlijk druk of spanning. De spanning die optreedt bij een verstoring van het evenwicht tussen de draaglast en de draagkracht van een persoon. Wanneer dit evenwicht te vaak en/of langdurig verstoord wordt, treden allerlei negatieve symptomen en gezondheidsklachten op. Zo heeft het begrip stress voor ons vooral een negatieve betekenis gekregen. Stress is echter alledaags en niet te vermijden. Maar wist je dat stress op zich eigenlijk geen probleem hoeft te zijn? Integendeel, het is iets levensnoodzakelijk, zolang het maar acuut en kortstondig aanwezig is. Het lichaam, op de juiste manier geprikkeld, geneest ziekte.

Kan ik aan de slag met Intermittent Living wanneer ik zwanger ben?

We willen de mama en het kind niet onder acute stress brengen. Wanneer je zwanger bent, stel je deze levensveranderde ervaring best uit tot na je zwangerschap.

Kan ik Intermittent Living doen als ik een auto-immuunziekte heb zoals Hashimoto of reumatoïde artritis

De belangrijkste oorzaak van chronische problemen, denk aan ouderdomssuiker, hart en vaatziekten, chronische vermoeidheid, depressie, fibromyalgie, en auto-immuunziektes is onze leefstijl en leefomgeving. Leven in de westerse wereld heeft voor- en nadelen. Typisch voor al deze ziektes, is dat er sprake is van een overactiviteit van het immuunsysteem. Het weer rustig krijgen van dit systeem is het belangrijkste doel van de behandeling. Intermittent living kan een absolute meerwaarde bieden in het opnieuw rustig maken van het immuunsysteem en het immuunsysteem weer gaan boosten zoals het hoort. Intermittent Living zou wel eens de eerste stap in jouw genezing kunnen betekenen.

Waar ligt de grootste meerwaarde van Intermittent Living ten opzichte van andere gezondheidstrajecten?

De wetenschap. De holistische aanpak.  De impact. Wij garanderen u dat u zich gerevitaliseerd, herboren en een gezondere versie van uzelf zult voelen.

Wat is kPNI?

Klinische Psycho Neuro Immunologie is een brede integratieve benadering van gezondheid die de kennis van psychologie, neurologie en immunologie, maar ook van de evolutiebiologie, (oer)voeding en bewegingswetenschappen combineert.

Met welke klachten kan ik terecht?
  • Moeheidsklachten / gebrek aan energie / slaapproblemen
  • Darmproblemen / leaky gut / allergie / eczeem
  • Gewrichts- en spierproblematiek / pijnklachten
  • Stemmingswisselingen / depressie / concentratiestoornissen
  • Schildklier problemen
  • Auto-inflammatoire ziektebeelden